Professioneel inhuren of niet?

In mijn vorige stuk heb ik een start gemaakt met het onderwerp besparen kun je zelf. Hierin heb ik aangegeven dat het inhuren van een projectmanager zeer de moeite waard is. Deze keer wil ik hier even op ingaan. Wij krijgen van onze opdrachtgevers vaak de vraag wat het voordeel is om met ons in zee te gaan. Nu zeg ik altijd dat het inhuren van een professional het proces positief beïnvloedt en dat het zelf pionieren uiteindelijk meer kost.

Dat vinden onze opdrachtgevers uiteraard een mooi verhaal maar willen dit ook vaak onderbouwd zien met voorbeelden.

Nu wordt er sinds een aantal jaar onderzoek gedaan naar de faalkosten tijdens een bouw/ verbouw proces. Wat zijn nou die faalkosten, dit zijn alle kosten die onnodig gemaakt worden ten behoeve van het eindproduct. Met andere woorden faalkosten zijn het leergeld dat u als opdrachtgever betaald omdat u geen professional hebt ingehuurd. Nu hoor ik u zeggen jaja Christiaan dat is leuk gezegd maar die kosten vallen toch wel mee en hoe verhoud dit zich dan tot de kosten voor het inhuren van een professional?
Welnu de faalkosten zijn de afgelopen jaren opgelopen tot gemiddeld 25-35% van de bouwkosten. Rekent u even uit wat dit betekend voor een gemiddeld project van € 500.000. Dit houd in dat een gebudgetteerd project van 500K gemiddeld 125-135K duurder wordt. Nu kost een projectmanager voor een dergelijk project ca 40K en deze reduceert de faalkosten met 35%-50% dus 43-62K.

Kortom het inhuren van een professional betaald zich zelf terug.

Dit staat nog los van alle uren die u en uw organisatie moeten steken in het leren spelen van het spel. Denkt u ook aan de zwaardere werklast die het zelf doen met zich mee brengt voor uw medewerkers. De verzwaarde werklast brengt ook een verhoogd afbreuk risico met zich mee wat uiteindelijk nog veel meer kost dan de uren van de professional.
Kortom het inhuren van een professional kost minder dan het inhuren van een amateur of helemaal niemand inhuren.

Wilt u naar aanleiding van mijn blog meer informatie neem dan contact met mij op via de mail of op 010-265 39 35